Mitäs Gdanskissa voisi tehdä? Näin lukijat kertoivat!

Mulla on ensimmäinen kesä 15. vuoteen ilman kunnollista lomaa, mutta silti tähän näköjään kylmään ja lyhyeen ajanjaksoon mahtuu pari pientä pistohyökkäystä Suomen rajojen ulkopuolelle. Niistä ensimmäinen on jo ihan nurkan takana, sillä perjantaina häippäsen keräämään uudet maapisteet Puolan hehkutetusta hansakaupunki Gdanskista.

HUOM! Reissun jälkeiseen juttuun kaupungista pääset tästä.

2012-08-30_pano_gdansk_sm2
Kuva:Wikipedia

Vaikka en ole Puolassa ollut aiemmin, niin Gdansk on ollut ’tuonne täytyy joskus mennä’ -listalla jo pitkään. Perillä tullaan olemaan perjantaista maanantaihin ja majoitumme toisen samalla kokoonpanolla (kaksi aikuista ja 2,5 vuotias lapsi) matkustavan porukan kanssa vanhankaupungin liepeille apartmentiin. Kyselin somekanavissa vinkkejä Gdanskiin ja niitä kertyikin paljon. Ajattelin sitten tehdä palveluksen muillekin Gdanskiin matkaaville ja jakaa saamani vastaukset teidän kanssa. Eiköhän aloiteta!

Panun matkat-blogia kirjoittava Panu on asunut Puolassa ja on kirjoittanut Rantapallolle oppaan Gdanskista sekä sen lähiympäristöstä. Panu kertoi, että nähtävyysvaihtoehtoja on tuolla suunnassa todella paljon, etenkin jos huomioi myös lähiympäristöstöstä löytyvät Gdynian, Sopotin, Malborkin sekä Fromborkin. Panu kirjoitti, että pelkkä Gdanskin vanhakaupunki kyllä viihdyttää hyvin päivän pari, mutta lyhyiden etäisyyksien vuoksi kannattaa käydä muuallakin. Erityisesti ravintolavinkkien suhteen Panu suositteli oppaaksi myös seuraavaa sivustoa https://www.inyourpocket.com/gdansk

Puolan rantaparatiisi Sopot sijaitsee lähellä Gdanskia ja saa suosituksia myös muilta lukijoilta. Rannan lisäksi toinen Sopotin suosittu nähtävyys on Euroopan pisin Molo eli puulaituri, joka on yli 500 metriä pitkä. Sekä rantaa että laituria täytynee itsekin käydä ihmettelemässä viikonlopun aikana, etenkin kun kelien pitäisi olla Suomen +12 lämpötiloihin verrattuna lähes tuplat. Alustavasti suunnitelmissa on tehdä tuo matka laivalla. Mukaan mahtui myös vähemmän mairitteleva kommentti paikasta. Metallia matkassa-blogin Anne asuu itse Sopotin viereisessä Gdyniassa ja hänen mukaansa Sopot on rantakohteena hyvä, mutta muuten se ei tarjoa kuin ylihintaisia ravintoloita ja kännisiä turisteja.0,

drewniane-molo-sopot
Molo. Kuvaoikeudet: Mysopot.net.pl

Annen mukaan myös Gdyniasta löytyy kivat hiekkarannat ja keskuskadulla Swietojanskalla on myös paljon erilaisia ja kohtuuhintaisia ravintoloita, joista erikoismaininnan saa Viva La Pizza. Turisteille Gdynia ei  ehkä avaudu hirveän helposti, kun tekeminen ja näkeminen on ripoteltu niin ympäriinsä, mutta hyvän sään salliessa kaupunki on kiva paikka myös vierailla päiväseltään. Käytännön vinkkinä Anne kertoo, että Gdanskin juna-asemalta Gdyniaan pääsee junalla noin puolessa tunnissa ja lippu maksaa 6.5 PLN (1.5 EUR) aikuiselta suuntaansa. Jos lipun ostaa kassalta, niin se täytyy leimata ennen junaan nousua, mutta automaatista ostetun lipun kanssa voi hypätä suoraan junaan.

Eräs Facebook-kaverini on myös asunut Gdanskissa ja suosittelee viikonlopun pikapyrähdykselle yhtä päivää Gdanskissa, yhtä Gdyniassa ja yhtä erityisesti Sopotissa. Sopotin rannan ja laiturin lisäksi näkemisen arvoinen paikka on kuulemma laululava. Gdanskissa Oliwan katedraalin puisto ja sen viereiset kaksi hyvää ravintolaa saa kehuja, samoin kuin Mariackatin kävelykatu, postitoimisto sekä historialinen oikeustalo. Kanaalin rantatiellä on lisäksi mm. käärmeravintola. Gdanskista pääsee vesiteitse Sopotin sekä Gdynian lisäksi myös merirosvolaivalla Westerplatteen, joka on tullut tunnetuksi toisen maailmansodan Saksan ja Puolan välisenä taistelukenttänä. Kaveri vinkkasi, että jos Westerplatteen menee laivalla, kantsii reissu varata etukäteen ja myös oma pöytä laivasta, muutoin voi olla ettei saa sesonkina paikkaa ja lasten kanssa hieman hikistä. Alle tunnin junareissun päässä sijaitseva Malborkin linna saa myös kehuja.

Twitterissä etenkin Gdanskin vanhakaupunki sai aikaan peukutuksia. Edulliset hinnat ja hyvät ravintolat saavat moneltakin kehuja. Vaatteita kannattaa metsästää Fashion Outletista keskustan ulkopuolella, jossa on laaja valikoima merkkejä edulliseen hintaan. Näköalapaikoista maininnan saa Centrum Hewelianum, josta näkee kuulemma kätevästi koko kaupungin. Vanhankaupungin maailmanpyörää suositellaan myös käymisen arvoiseksi paikaksi.

Gdansk
Kuvaoikeudet: http://www.gdansk.pl/en/

Joka maahan ja kaupunkiin mahtuu myös negatiivisia juttuja. Helpoin tapa tulla reissuilla kusetetuksi on perinteiset taksihuijaukset ja sen vuoksi Gdanskissa kannattaa turvautua Neptun Taxin palveluihin ja sopia selvästi hinta etukäteen. Taksit, niinkuin muukin elämä, on Puolassa suomalaissilmin edullista, joten kovin pahasti turistia ei taloudellisesti päästä huijaamaan, mutta on silti hyvä pitää maalaisjärki mukana. Taskuvarkaat ovat yleinen riesa melkein kaikkialla, joten myös Gdanskissa on syytä pitää pussukoistaan ja lompakostaan huolta. Englanninkielikään ei Puolassa ole etenkään vanhemmalla väestöllä hallussa ja palveluasenne saattaa muutenkin olla itäblokkimeininkiä. Mut mitäpä tuosta, maassa maan tavalla ja veikkaan, että tuun tykästymään Gdanskiin ja sen ympäristöön kovasti.

Lisää vinkkejä Gdanskiin löytyy kaupungin omilta turistisivuilta. Check it ulos!

Kirjoittelen omat fiilikset ja kokemukset sitten reissun jälkeen, joten perästä kuuluu -> juttuun tästä!

-LMNA

 

 

8 kommenttia artikkeliin ”Mitäs Gdanskissa voisi tehdä? Näin lukijat kertoivat!

  1. Kiitos maininnasta 🙂

    Tavallisten taksien sijaan kannattaa suosia Uberia! Mä käytän oikeastaan nykyään vain sitä, paitsi pahimpina ruuhka-aikoina, jolloin hinta yleensä moninkertaistuu (sovellus ilmoittaa siitä kyllä ennen matkan tilaamista). Silloin perinteinen taksi on edullisempi vaihtoehto. Kaupunkien välillä kulkiessa kuskit ottavat helposti ”kaupunginvaihtolisän” joka onkin sitten turistien (tai muuten ulkomaalaisten) kohdalla vähän enemmän.

    Tykkää

  2. Kiitti vaan vinkeistä, sunnuntaina ollaan lähdössä kolmeksi yöksi eikä kaupunki ole ennestään tuttu, vain Varsova ja Krakowa. Jos kaupunki on puoliksikaan niin mielenkiintoinen niin tulemme viihtymään ja toivottavasti tekin.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s