RB Leipzig – Tölkkivihaa Saksassa.

Euroopan tai ainakin Saksan vihatuin jalkapalloseura. Kentälle lentävä irtileikattu häränpää. Joukkue, joka tekee bisnestä jalkapallolla. ”Me paskannamme RB:n päälle”-lakana katsomossa. Muovinen, vuonna 2009 perustettu, tölkkiseura perinteisten joukkueiden seassa.

Hieno stadion. Harjoitusolosuhteet viimeisen päälle. Laadukas joukkue. Valoisa tulevaisuus. Hyvä katsojakeskiarvo. Miljoonia euroja käytettävissä pelaajahankintoihin.

Ristiriitaa. Sitä kaikkea on RB Leipzig. Energiajuomakonserni Red Bullin omistava ja Bundesligaan vastoin 50+1 systeemiä (enemmistö omistuksesta seuran sisällä) noussut seura, jolla on lähivuosina mahdollisuus nousta maailman parhaiden seurojen joukkoon. RB Leipzigin etulyhenne ei kuitenkaan tule Red Bullista, sillä Saksassa ei saa seurojen nimillä mainostaa. Lyhenne tarkoittaa sanaa RasenBallsport eli ruohopallourheilijat, mutta seuran härkälogo ei jätä mitään arvailujen varaan. Onko se kuitenkaan läpeensä väärin, että seuran omistaa suuri konserni ja sillä menee taloudellisesti hyvin? Ainakin se herättää suuresti närää ympäri maailmaa, sillä saman konsernin omistuksessa on myös seurat Salzburgissa, New Yorkissa sekä Brasiliassa.

rb

RB perustettiin vasta vuonna 2009 ja se pelasi vielä neljä vuotta sitten Saksan neljännellä sarjatasolla Regionalligassa. Die Roten Bullen, kuten seura itseään kutsuu, tehnyt sieltä räjähtävän nousun pääsarjaan. Eikä yhtään hassummalla tavalla, sillä seura ei ole hävinnyt ensimmäiseen kuuten otteluun vielä kertaakaan ja taistelee sarjan kärkipaikoista perinteisten Bayern Münchenin, FC Kölnin, Dortmundin sekä Borussia Mönchengladbachin kanssa.

Seura on kirjaimellisesti häränsilmässä missä ikinä se pelaakaan. Jopa kotiotteluissa on enemmän sääntö kuin poikkeus, että vieraskatsomossa on esillä lakana, jossa vittuillaan kotijoukkueelle ja sen taustoille. Aika usein vierasjoukkueen fanit eivät edes halua matkustaa Leipzigiin eikä antaa rahaa seuralle. Leipzigin kaduillakaan ei välttämättä ole turvallista kulkea RB:n väreissä, sillä vihaa esiintyy myös kaupungin sisällä, vaikkakin menestys on kääntänyt myös monien pään. Suurin kapina, jopa viha on esillä vieraspaikkakunnilla. Pelkästään syksyn 2016 aikana on sattunut ja tapahtunut. Kölnissä ottelun alku myöhästyi, koska kotijoukkueen fanit sulkivat tien Leipzigin bussin edessä. Cupin ottelussa vihollisjoukkue Dynamo Dresdeniä vastaan kentälle heitettiin irti leikattu häränpää ja viime kaudella Hampurissa lähikaupat ottivat Red Bull tuotteet pois myynnistä St.Pauli ottelun aattona.

Pitkälti juuri näiden syiden vuoksi RB Leipzig on mielenkiintoinen, joskin äärimmäisen ristiriitainen ja negatiivinen ilmiö. Mutta samojen syiden johdosta mä haluan nähdä kaiken tämän livenä. Mun marraskuun alun futisreissun ottelusuunnitelmat menivät uusiksi hulinapeli Eintracht Brauschweig-Hannover lipunsaantimahdottomuuden vuoksi. Päätin pienen harkinnan jälkeen nähdä tuon Red Bull-scheissekoneiston livenä, kun RB kohtaa 6.11 sympaattisen Mainz 05:sen. Jos unohdetaan omistussuhteet ja muut taustakuviot, on kiva nähdä eroaako Leipzigin meininki konkreettisesti muiden saksalaiskaupunkien ottelutapahtumista. Hyvää vertailukohtaa tarjoaa reissun muut ottelut Hertha BSC – Borussia Mönchengladbach sekä HSV – Dortmund, joissa perinteet ulottuvat hieman kauemmas kuin vuoteen 2009.

lippu

Raporttia Leipzigista tulossa marraskuun aikana, halusit tai et.

tolkki
Kuva: Insidesocal.com

 

2 kommenttia artikkeliin ”RB Leipzig – Tölkkivihaa Saksassa.

Jätä kommentti